Alopecia

Alopecia is een haarziekte. Hierdoor valt je haar uit en ontstaan er kale plekken. Vaak gebeurt dit uit het niets. Het kan op elke plek op je lichaam ontstaan, maar ontstaat vaak op je hoofdhuid. Alopecia is onvoorspelbaar. Plekken kunnen naar een tijdje verdwijnen. Het kan ook weer terugkomen, ook op andere plekken.

Alopecia komt voor in verschillende vormen

Alopecia areata

Dit is de bekendste vorm van alopecia. Je hebt dan pleksgewijze haaruitval. Het kan gaan om je hoofdhaar, maar ook je wenkbrauwen of baardhaar. Rondom de haarwortel is dan sprake van een ontstekingsproces. Hierdoor werken de haarwortels niet meer goed. Tot er uiteindelijk geen haar meer groeit op specifieke plekken. Vaak zijn dit ronde of ovale kale plekken. Er om heen heb je normale haargroei. Alopecia areata is voor iedereen anders en grillig. Vaak is het een tijdelijke vorm van haaruitval. Bij veel mensen groeit het haar binnen twee jaar vanzelf terug. Het kan ook zijn dat het leidt tot volledige kaalheid.

Alopecia totalis

Als al je haar op je hoofd uitvalt, is er sprake van alopecia totalis. Dit kan vrij plotseling gebeuren, maar ook geleidelijk ontstaan. Vaak ervaren mensen dit als een heftigere variant van alopecia areata.

Alopecia androgenetica

Mannelijke kaalheid wordt deze vorm van alopecia ook wel genoemd. Deze vorm van alopecia komt het meest voor bij mannen én vrouwen. Bij mannen begint het vaak bij de slapen en op de kruin. Het breidt zich geleidelijk uit tot dat er alleen een rand haar op het achterhoofd is. Bij vrouwen wordt het ook wel ‘haarverlies volgens het vrouwelijke patroon’ genoemd. Je haar wordt dan in de loop van de jaren dunner. Vaak begint het aan de voorkant. Je hoofdhuid wordt geleidelijk zichtbaarder. En dit breidt zich uit naar achteren. Je haar krijgt ook een andere structuur. Het breekt sneller af, is dunner en minder stevig. Vrouwen worden vaak niet helemaal kaal.

Alopecia universalis

Valt al je haar uit over je hele lichaam, dan is er sprake van alopecia universalis. Vaak komt je haar niet of nauwelijks terug. En dit gebeurt overal op je lichaam. Waarschijnlijk door een stoornis in het afweersysteem van je lichaam. Dit is een van de heftigste vormen van alopecia en kan je diep raken.

Alopecia diffusa

Alopecia diffusa is vaak tijdelijk. Je hebt dan verspreid over je hoofd haaruitval. Er zijn bij jou meer haren in de rustfase dan gebruikelijk. Je haar wordt dunner. Vaak is dit tijdelijk en is dit een gevolg van stress.

Alopecia cicatricialis

Deze vorm van alopecia ontstaat door littekenvorming op je hoofdhuid. Op je littekens is er geen haargroei door het ontbreken van haarfollikels. Daardoor ontstaan kale plekken. Er kunnen verschillende redenen zijn voor het ontstaan van littekens, zoals een ongeluk of infecties.

Oorzaken

Veel over de oorzaken van alopecia is nog onduidelijk. Iedereen kan het overkomen. Vaker bij jongvolwassenen. Het maakt niet uit of je man of vrouw bent.

Het heeft altijd een grote invloed op je als persoon. Het tast je zelfvertrouwen aan, het maakt je onzeker. Vaak probeer je het op allerlei manieren te verdoezelen. Als het maar niet opvalt…. De één maakt de stap heel snel om er iets aan te laten doen. Een ander kan er jaren mee rond lopen. De drempel ligt vaak hoog. Het is dan goed om te weten wat mogelijk is.